DEVENTER – Parkeergarages in het centrum hebben in de avond en nacht veel vrije plekken. Om binnenstadbewoners met een parkeervergunning extra parkeerruimte te bieden, krijgen zij de mogelijkheid de auto op deze rustige momenten te parkeren in één van de gemeentelijke parkeergarages. Daarnaast stelt het college een nieuwe bezoekersvergunning voor. Wethouder Frits Rorink: “We willen het gebruik van de parkeergarages in de binnenstad stimuleren. Door parkeergarages in de avond en nacht beschikbaar te stellen voor vergunninghouders, ontstaat er meer parkeerruimte in de buurt. We kiezen er ook voor de bezoekersvergunning aan te passen. In de nieuwe situatie wordt alleen betaald voor de uren dat er geparkeerd wordt.”

Nieuwe bezoekersvergunning

In de bestaande situatie betalen vergunninghouders voor een vast aantal uren per maand. Het vaste aantal uur kiest de inwoner of ondernemer zelf. Dat varieert van 35 tot 140 uur per maand. Uren kunnen niet meegenomen worden naar de volgende maand. Daar komt nu verbetering in.

Door het voorstel van het college kunnen inwoners die in een parkeervergunningzone wonen parkeertegoed kopen voor bezoekers. Dat kan al met een minimumbedrag van € 5,-. Als bezoek wordt aangemeld wordt dat betaald via het tegoed. Met deze nieuwe regeling betalen mensen alleen wat ze gebruiken. Tegoed blijft onbeperkt geldig. Mensen zonder auto kunnen ook een bezoekersvergunning aanvragen.

Gemeentelijke parkeergarages

De gemeentelijke parkeergarages worden overdag goed gebruikt. In de avonduren en in de nacht is het in de garages rustiger, terwijl de parkeerdruk op straat toeneemt op sommige plekken. Het college stelt de vrije ruimte in parkeergarages op de rustige momenten beschikbaar voor vergunninghouders in de binnenstad.

Bewoners met een parkeervergunning voor de zone Binnenstad kunnen tegen een kleine vergoeding zelf kiezen om in de avond en nacht op straat of in een gemeentelijke parkeergarage te parkeren.

Parkeertarief in de singels en schilwijken

Het college stelt voor de jaarlijkse tariefstijging voor op straat parkeren door te voeren door de uurtarieven van de singels en de schilwijken aan te passen. Het gaat om een stijging van iets meer dan 2%. Hierdoor blijven de tarieven in de parkeergarages en van het centrumgebied gelijk aan afgelopen jaar.

Vorig artikelCool cadeau van indoor trampolinepark Street Jump
Volgend artikelDe kerstmarkt in de Lebuinuskerk is voor het tweede jaar afgelast.