DEVENTER – De J.P. Sweelinckstraat in Deventer viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Na een oproep van een aantal bewoners begin dit jaar om verhalen en anekdotes te delen, kunnen de initiatiefnemers met trots het jubileumboek presenteren getiteld Een aangename compositie. Honderd jaar J.P. Sweelinckstraat Deventer.

Meer dan twintig oud-bewoners zijn geïnterviewd en hebben foto’s aangeleverd, wat een prachtig tijdsbeeld oplevert. Sommige verhalen gaan terug naar de beginjaren, toen de huurhuizen voornamelijk bewoond werden door leraren en hun gezinnen. Een aantal van hen blijkt in hun vrije tijd verrassend creatief te zijn geweest als verdienstelijke schilders en schrijvers. Later werd de achtergrond van de bewoners diverser. Huizen werden vanaf de jaren zestig comfortabeler gemaakt en het aantal televisieantennes nam toe. De straat werd drukker door het toenemende autobezit,  verkoop aan de deur en de talrijke buurtwinkels maakten plaats voor de supermarkt.

De meeste geïnterviewden hebben de straat als kind gekend in een tijd dat je nog veilig op de openbare weg kon spelen, al was er een aantrekkelijke speeltuin om de hoek. Ze herinneren zich vaak nog de kleinste dingen: met wie je wel en niet mocht omgaan, de bemoeizucht van hun (groot)ouders, het touwtje uit de voordeur, de interessante kostgangers bij de buren. Het is verrassend hoeveel aangename herinneringen zo’n oude straat oproept.

Naast de interviews en herinneringen van vroegere bewoners, besteedt het boek aandacht aan het ontstaan van de straat, de architect van de huizen en aan de verdere woongeschiedenis. Uiteraard wordt ook stilgestaan bij een aantal bijzondere gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog. En last but not least bij de man naar wie de straat is genoemd: de beroemde componist Jan Pieterszoon Sweelinck, geboren in Deventer.

Op zondag 12 december zal het jubileumboek Een aangename compositie door de initiatiefnemers gepresenteerd worden, inclusief live muziek van Sweelinck door een bewoonster. Deze bijeenkomst is alleen voor genodigden. Vanaf 14 december is het boek verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra in Deventer voor € 12,95.

Vorig artikelSociaal plan overeengekomen 70 mensen Bosch Thermotechniek Deventer
Volgend artikelCorona booster vaccinatie in volle gang bij Carinova