DEVENTER – De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende en die je niet durft te vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels opent zich. Om woorden te geven aan die emoties wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.

Van 8 tot en met 18 april is het weer Boekenweek in Deventer. De 87e Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Vorig jaar vierden we een online Boekenweek, dit jaar treffen boekliefhebbers elkaar gelukkig weer door heel Deventer. Traditioneel wordt de Deventer Boekenweekburgemeester geïnstalleerd. De eer is aan Sophie Tak.
Deze Deventer schrijfster debuteerde in 2020 met de roman Phineas’ feest, waarin de geesteszieke hoofdpersoon voortdurend in tweestrijd verkeert.Sophie was ook vorig jaar al burgmeester, maar door kwam door Corona nog niet voldoende tot haar recht, daarom is zij nog een jaar boekenweekburgemeester. Zij wordt vrijdag 8 april tijdens de opening van de Boekenweek geïnstalleerd door wethouder Carlo Verhaar.

En dan een van onze grote liefdes tijdens deze week. Cursiefjes in de Kroeg: op Zaterdag 9 april: Vijf schrijvers; Marjolijn van Heemstra, Joost Oomen, Henk van Straten, Barbara Stok en Lisa Weeda, trekken langs vijf cafés in het centrum van Deventer. Kies jouw favoriete café, de schrijvers komen langs terwijl jij geniet van je favoriete drankje. Ieder half uur zie je een nieuwe schrijver of columnist. Ze komen langs bij: De hip, Chez Antoinette, DAVO, Hotel in het huis van Deventer en Hotel Finch.

Dan de Boekencast: Van maandag 11 t/m vrijdag 15 april zendt productiehuis De Nieuwe Oost het online programma De Boekencast uit, live vanuit Boekhandel Praamstra. Gasten zijn meer en minder bekende Deventer schrijvers, lezers, dichters, singer-songwriters en andere lokale boekenstrijders. En tot slot.. Niet meer weg te denken tijdens de boekenweek: De Deventer Boekenquiz op dinsdag 12 april om 20:00 uur.in De Hip. Onder leiding van Wim den Blanken en Sigrid Schinkel. Er is nog plek voor enkele teams, vol=vol. Aanmelden kan via www.deventerboekenweek.nl.

Er is nog veel meer: Het hele programma, vol lezingen, standwandelingen, films, muziek en nog veel meer! Staat op www.deventerboekenweek. Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, bij besteding van €15
aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor €5 in de winkel.