DEVENTER – Het overlastseizoen van de eikenprocessierups is aangebroken. De rupsen kunnen zorgen voor jeuk en irritatie aan huid, ogen en luchtwegen. Om de overlast te beperken, start de gemeente Deventer vanaf medio juni met het wegzuigen van de eikenprocessierups. Dit gebeurt op basis van meldingen.

In april en mei heeft de gemeente op diverse locaties in Deventer preventief bestreden. De preventieve bestrijding was dit jaar op 23 mei klaar. De start van het overlastseizoen wordt verwacht in de loop van juni, dit is onder ander afhankelijk van de temperatuur.

Slim melden

Inwoners kunnen zelf melding maken van een locatie met nesten van de eikenprocessierupsen. Dit kan via het meldsysteem www.deventer.nl/slimmelden. 1 dag nadat de melding is gedaan, wordt deze zichtbaar op de interactieve kaart. Medewerkers beoordelen de prioriteit van de melding en geven deze aan op de kaart. Als het nest is weggehaald is dit zichtbaar op de kaart.

Voorrang

Gevoelige plekken zoals speeltuinen, scholen, verzorgingstehuizen, winkelcentra en sportclubs worden met voorrang behandeld. Op privéterrein worden de rupsen niet weggehaald door de gemeente.

Tips om overlast te voorkomen

Voorkom ongemak en raak rupsen en resten ervan niet aan. Het advies is om bij bezoek aan natuurgebieden voor een goede bedekking van hals, armen en benen en niet op de grond te gaan zitten. Na aanraking met rupsen is het verstandig om de huid af te spoelen met water en vooral niet te krabben of wrijven. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken.

Vorig artikelCertificaten voor jongeren met impact
Volgend artikelLiteraire zomer start met poëziefestival van MIMIK