DEVENTER – Ongeveer 90 appartementen en 40 woonhuizen, veel openbaar groen, ontwerpen met oog voor klimaatadaptatie én voor het industriële verleden: de bouw van een nieuwe woonbuurt op het voormalige Senzoraterrein, tegen de Deventer binnenstad aan, is weer een stap dichterbij.

Afronding van de Raambuurt
Het college van burgemeester en wethouders stemde deze week in met het ontwerpbestemmingsplan Senzora-terrein als afronding van de Raambuurt. De plannen liggen van 21 december tot en met 31 januari ter inzage en op 10 januari 2024 is er een inloopbijeenkomst.

Wasmiddelenfabriek
In 1996 verhuisde de Senzora-wasmiddelenfabriek van de Raamstraat naar het bedrijventerrein. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling maakte samen met Le Clercq Projectontwikkeling de afgelopen jaren een plan om het voormalige fabrieksterrein om te vormen naar een woonbuurt met betaalbare, duurzame en vernieuwende woningen.
‘Dit wordt een bijzonder stukje Deventer’, zegt wethouder Lars Wijnhoud (Ruimtelijke Ontwikkeling). ‘Een flink aantal nieuwe woningen, vlak bij de binnenstad, binnen de singels, met veel groen in de omgeving en natuurinclusief gebouwd. En natuurlijk is dit ook heel goed nieuws voor woningzoekenden.’

Betaalbare woningen
Op het Senzoraterrein komen maximaal 130 woningen. Meer dan 50% daarvan betreft betaalbare woningen: sociale huur, middeldure huur- en koopwoningen. Ook is er beperkt ruimte voor kantoren en maatschappelijke voorzieningen. Parkeren vindt uit het zicht plaats en gebeurt deels ondergronds, deels op de binnenterreinen.

Industriële verleden
Enkele van de oorspronkelijke fabrieksgebouwen zijn overeind gebleven en worden verbouwd tot appartementen en maatschappelijke functies. Ook bekijken BPD en Le Clercq of het mogelijk is om de transportband van de oude fabriek terug te plaatsen in de nieuwe woonwijk, als herinnering aan het industriële verleden.

Ter inzage en inloopavond
Het ontwerpbestemmingsplan Senzora-terrein ligt zes weken ter inzage, van 21 december 2023 tot en met 31 januari 2024. Tijdens deze termijn is het mogelijk te reageren op het plan. Op woensdag 10 januari houdt de gemeente een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan, van 17.00 tot 19.30 uur, in het stadhuis van Deventer.
Na de inzagetermijn legt het college het definitieve bestemmingsplan voor aan de gemeenteraad. Die besluit naar verwachting komend voorjaar over het bestemmingsplan. Op basis daarvan zou de bouw in 2025 kunnen starten.

Vorig artikelKerstvakantie in de Bibliotheek Deventer
Volgend artikelVuurwerktoppers Deventer geopend!