DEVENTER – Het college van burgemeester en wethouders van Deventer weigert de vergunningsaanvraag van supermarktconcern Aldi voor de vestiging van een filiaal aan de Hoge Hondstraat. Het plan dat Aldi heeft ingediend, voldoet niet aan de regels die via het bestemmingsplan worden opgelegd. De gemeente heeft dat gisteren aan Aldi laten weten. Het supermarktconcern diende vorig jaar een vergunningsaanvraag in om een supermarkt te vestigen aan de Hoge Hondstraat, waar nu nog een Kwikfit-vestiging zit. Al direct liet de gemeente weten dit geen geschikte locatie te vinden voor een supermarkt. 

Parkeren

De vergunning wordt geweigerd omdat het plan niet voldoet aan de parkeereisen die worden gesteld. Er zijn, ondanks de aanleg van een parkeergarage, onvoldoende parkeerplaatsen om de extra stroom bezoekers op te vangen die ontstaat na de vestiging van een supermarkt. Dit is onderzocht door verkeersbureau Goudappel en de verkeersdeskundigen van de gemeente.

Aantal parkeerplaatsen onvoldoende

Op het voorterrein komen openbare parkeerplaatsen te vervallen als gevolg van het laden en lossen, de toegang naar de parkeergarage, fietsparkeren en een verkeersveilige inrichting. Deze vervallen openbare parkeerplaatsen kunnen niet in de parkeergarage worden opgevangen. Mede hierdoor zou de parkeerdruk in de omgeving te veel toenemen.  

Verkeersveiligheid

Naast de verwachte problemen met parkeren heeft het college ook op andere punten bezwaren tegen de komst van een supermarkt naar deze locatie. Daarom werkt het college ook niet mee aan een afwijking van het bestemmingsplan die de gevraagde supermarkt hier alsnog mogelijk zou maken.

Belangrijk punt van zorg van het college is de verkeersveiligheid. Klanten die met de auto komen en vrachtwagens die de winkel bevoorraden, zouden het fietspad moeten kruisen. Bovendien zouden auto’s die afslaan of invoegen, voor opstoppingen zorgen op dit drukke traject, vlak bij de kruising met de Van Oldenielstraat/Margijnenenk.

Winkelcentra

De gemeente ziet bovendien het liefst dat supermarkten zich op winkelcentra vestigen. De aanwezigheid van een supermarkt zorgt voor extra klanten voor de andere winkels op het winkelcentrum. Bij een vestiging buiten een winkelcentrum, zoals aan de Hoge Hondstraat, ontbreekt dit effect. 

Vervolg

Het besluit van de gemeente om de vergunning te weigeren, staat de komende 6 weken open voor bezwaar.

Vorig artikelDuurzaamheidscentrum Deventer besteedt aandacht aan de waterkringloop (interview)
Volgend artikelCentrale vuurwerkshow en nieuwe regels carbidschieten