Autorijden is niet goedkoop: het is in Nederland zelfs een stuk duurder dan in de meeste andere landen. Dat blijkt uit een onderzoek van AutoWeek, een bekend Nederlands tijdschrift over auto’s. Hoe hoog de vaste lasten voor de auto zijn, is voor een groot deel afhankelijk van de woonplaats van de automobilist.

Vaste en variabele kosten

De eigenaar van een auto heeft te maken met verschillende vaste kosten en variabele kosten. Zo krijgt hij of zij in ieder geval te maken van twee vaste kostenposten: de autoverzekering en motorrijtuigenbelasting (mrb). Autoverzekeringen dekken schade aan of veroorzaakt door de eigen auto. In Nederland kunnen mensen kiezen uit drie autoverzekeringen WA, WA+ (beperkt casco) en all risk (Volledig casco). De auto moet minimaal WA verzekerd worden. Dat betekent dat de automobilist verzekerd is voor schade veroorzaakt door de eigen auto.

Motorrijtuigenbelasting wordt ook wel wegenbelasting genoemd. De overheid gebruikt de wegenbelasting om de reparatie van het wegdek te kunnen financieren. Hoeveel wegenbelasting de automobilist betaalt hangt onder meer af van het gewicht van de auto, hoe vervuilend de auto is en wat de woonplaats is van de autobezitter. Provincies mogen zelf bepalen hoeveel procent van het basisbedrag mrb er aan provinciale opcenten bij komt.

Grote verschillen per provincie

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er behoorlijke verschillen per provincie zijn als het gaat om de mrb. Zo is men in Groningen dit jaar het meeste geld kwijt, want daar wordt een provinciale belasting van maar liefst 93,3 procent gerekend. Ook in de provincie Drenthe (92,0 procent) en Zuid-Holland is de automobilist redelijk duur uit. In Limburg, Utrecht en Noord-Holland (67,9 procent) betaalt men het minst.

Overijssel een van de goedkoopste provincies om auto te verzekeren

Ook bij de autoverzekering wordt er naar meerdere factoren gekeken. Zo wordt er gekeken naar de leeftijd van de bestuurder, het aantal schadevrije jaren en het aantal kilometers dat de bestuurder jaarlijks rijdt. De hoogte van de premie is hier ook weer afhankelijk van de woonplaats van de bestuurder. Verzekeraars kijken onder andere naar het aantal auto-ongevallen, autodiefstallen en autobranden in desbetreffende plaats. Op basis daarvan berekenen verzekeraars hoeveel risico de automobilist loopt en hoe hoog de premie wordt. Uit een eerder onderzoek van een vergelijkingswebsite bleek dat Den Haag de duurste stad is om een auto te verzekeren.

De premie per jaar is daar gemiddeld zo’n 120 euro hoger dan in Groningen. Amsterdam volgt op de tweede plaats. Uit eerdere cijfers van het CBS en de politie blijkt in elk geval dat het risico op autodiefstal het kleinst is in onder andere de provincie Overijssel. Hierdoor wordt de autobezitter, naast een lage mrb, waarschijnlijk ook getrakteerd wordt op een relatief lage verzekeringspremie.

Vorig artikelRoparunners staan te trappelen
Volgend artikelBijzondere herstart: uitgaan én dineren bij De Heeren