DEVENTER – De werkzaamheden zijn afgerond en fietsers kunnen weer soepel doorrijden: een groot deel van het fietspad langs de Spanjaardsdijk is de afgelopen maanden opnieuw aangelegd.

Wethouder Marcel Elferink (mobiliteit) en leden van de Fietsersbond namen het vernieuwde fietspad vrijdag 5 juli 2024 symbolisch weer in gebruik bij de kruising Spanjaardsdijk – Kanaaldijk West in Schalkhaar – natuurlijk op de fiets.  

Marcel Elferink: “Waar mogelijk hebben we het fietspad verbreed van 2 naar 3 meter, en het asfalt is vervangen door beton. Daarmee is de route een stuk veiliger en comfortabeler geworden voor fietsers. Zo maken we het steeds aantrekkelijker voor onze inwoners om de fiets te pakken naar school, werk en winkel. Dat is gezond en duurzaam.”

Leo Clasquin, voorzitter van de afdeling Deventer-Salland van de Fietsersbond: “Het fietspad is veel comfortabeler, vlotter en veiliger. Het beton rijdt fijner, geen boomwortels meer, en het is ook licht, dus beter zichtbaar. Goed dat hier gekozen is voor het belang van de fietser. Hopelijk wordt dat beleid voortgezet.”


Boomwortels

Over een lengte van 6,5 kilometer, van de Frieswijkerweg in Schalkhaar tot de Putmansweg in Heeten, is het asfalt verwijderd en vervangen door beton. Beton vraagt veel minder onderhoud dan asfalt, ook doordat boomwortels het beton niet kunnen schaden. Bij asfalt gebeurt dat wel. Bij het vervangen van het asfalt was het beschermen van de boomwortels en de bomen zelf een belangrijk aandachtspunt.


Fietsnetwerk

Het fietspad langs de Spanjaardsdijk is een van de hoofdroutes in het gemeentelijke fietsnetwerk, en wordt dagelijks door vele honderden fietsers gebruikt. De vernieuwing van het fietspad kostte 1,2 miljoen euro. De gemeente wil het fietsgebruik stimuleren en blijft daarom nieuwe fietspaden aanleggen en bestaande vernieuwen.

Vorig artikelWereldberoemde logés bij Museum De Waag
Volgend artikelTwee zussen uit Deventer lopen voor 10e keer Nijmeegse Vierdaagse