DEVENTER – Topstukken van wereldklasse zijn de komende periode in Deventer te bewonderen. Museum De Waag presenteert deze zomer in samenwerking met het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Musée du Petit Palais in Parijs topstukken van de Nederlandse kunstschilders Meindert Hobbema en Jan van Kessel. De werken zijn opgenomen in de presentatie over zeventiende-eeuwse kunstschilders die Deventer stadsgezichten vastlegden.

Wereldberoemde landschapsschilderkunst
De Nederlandse landschapsschilderkunst is wereldberoemd en heeft door de eeuwen heen veel inspiratie geboden aan vakgenoten. Deventer werd in de zeventiende eeuw al aangedaan door Hollandse kunstenaars. In de jaren zestig van die eeuw bezochten de Amsterdamse schilders Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema, Jan van Kessel en Anthonie Beerstraaten de IJsselstad. Hun verbeeldingen van Deventer zijn deels bewaard gebleven. In de tentoonstelling op de eerste etage van De Waag zijn deze internationale bruiklenen tot en met 14 oktober 2024 te bewonderen.

Meindert Hobbema
Het meest internationaal bekende werk dat Museum De Waag op dit moment in bruikleen heeft, is dat van Meindert Hobbema (1638 – 1709). Zijn dromerige landschappen met veel aandacht voor de weergave van de natuur zijn wereldberoemd. De schilders van Barbizon vonden bijvoorbeeld rond 1830 de stijl van de Amsterdammer zeer inspirerend voor hun romantische benadering van het landschap.

Reizend met zijn leermeester en collega-schilder Jacob van Ruisdael (1628-1682) legde hij in een tocht naar Bad Bentheim, de Veluwe, Deventer en Ootmarsum vast in schetsen en schilderijen. Deze verbeeldingen zijn zeer zeldzaam. Ze worden gekenmerkt door de aandachtige en sfeervolle weergave van natuur en eigentijdse bebouwing.

Conservator Anne van Geuns over de tijdelijke aanwinsten: “We zijn trots dat we deze bruiklenen in Deventer kunnen presenteren. Het is werk van internationaal niveau. Er gaat heel wat water door de IJssel voordat bruiklenen van deze omvang tentoongesteld kunnen worden. Van klimaat tot beveiliging en transport. Het is een pluim voor het museum dat we deze meesterwerken kunnen ontvangen.”

Museumbezoek
Museum De Waag is van dinsdag tot en met zondag van 11:00 uur tot 17:00 uur geopend. Elke donderdag en zondag worden er instaprondleidingen georganiseerd. Meer informatie over een bezoek aan De Waag is te vinden op museumdewaag.nl.

Vorig artikelExpositie Deventer Foto Kring in de Lebuïnuskerk Deventer
Volgend artikelFietspad Spanjaardsdijk: asfalt eraf, beton erop, én flink verbreed